fallback

Строеж на нов път в София разгневи граждани и екозащитници

Проектът ще бъде върнат за ново разглеждане, обеща кметът Йорданка Фандъкова.

08.11.2012 | 08:25

(Обновена в 12:20)

Нов проект на Столична община е на път да изкара на протест граждани и природозащитни организации. След като през септември общинските съветници разгневиха софиянци с промените за паркиране в центъра, причина за поредното недоволство е проект за строеж на път през Борисовата градина. По време на изграждането, според разпространени писма от екозащитниците до медиите, ще бъдат изсечени 250 дървета. Идеята е пътната артерия да прави връзка с булевард "П. Яворов" и кръстовището на  ул. "Стоян Михайловски".

Общинският експертен съвет по устройство на територията е отхвърлил всички внесени възражения и становища, твърдят екозащитниците.

Според главния архитект на София Петър Диков това е най-доброто възможно решение за отпушване на движението към кв. "Хладилника". Природозащитниците обаче смятат, че не доказана нуждата от този път, няма изследвания, нито пък екологична оценка.

Световната практика доказва, че строежът и разширението на пътищата не осъществява целта да се облекчи трафика и задръстванията, а напротив - насърчава се автомобилният транспорт", смята Деница Петрова от „Грийнпийс".

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че е запозната с внесесните жалби от граждани. Проектът е спрян и ще бъде върнат за ново разглеждане в общинските комисии, обеща кметът. Двайсетина екозащитници се събраха тази сутрин преди днешното заседание.

fallback
Още от България
fallback