fallback

Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП за ранно пенсиониране

Управляващите обвиниха предходното правителство за проблемите в пенсионната система.

07.11.2012 | 17:27

Депутатите отхвърлиха на първо четене предложенията на Коалиция за България за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Промените предвиждаха в случай, че лицата нямат право на пенсия според действащите изисквания за осигурителен стаж и възраст, да могат да се пенсионират предсрочно. Условието е недостигащите им възраст или осигурителен стаж да са до 24 месеца от законоустановените. За всеки недостатъчен месец от БСП предлагат пенсията да се намалява с 0.4%.

Вносителите мотивираха предложението с необходимостта да се уредят социалните права на дълготрайно безработните лица, които не получават обезщетения за безработица, както и предотвратяването на злоупотребите за влизане в пенсионната система чрез инвалидни пенсии.

От ГЕРБ се противопоставиха на предложението с аргумента , че то би действало демотивиращо на работещите, които биха предпочели да излязат по-рано от пазара на труда и да разчитат на пенсиите си.

Според депутата от БСП и бивш социален министър Емилия Масларова предложенията няма да имат допълнителен негативен ефект върху финансовата устойчивост на пенсионната система в дългосрочен план. Лицата, които биха се възползвали от предложената мярка са около 5000 души през следващата година, мотивираха се от БСП. За тяхното по-ранно пенсиониране ще са необходими 8 милиона лева, а за 2014 сумата би била в границите между 22 и 23 милиона лева, сочат още изчисленията на социалистите.

Според ГЕРБ обаче предложените мерки ще струват около 60 милиона лева. Управляващите обвиниха предходното правителство за проблемите в пенсионната система. От ГЕРБ припомниха, че и в момента в Кодекса на труда съществуват форми за ранно пенсиониране, затова няма нужда от допълнителни промени.

fallback
Още от България
fallback