fallback

Почина патриарх Максим

Главата на българската православна църква си отиде седмица, след като навърши 98 години.

06.11.2012 | 06:41

(Обновена в 17.15)

Патриарх Максим І, главата на българската православна църква, е починал тази нощ в болница "Лозенец", потвърдиха от Светия Синод. Само преди седмица първосвещеникът навърши 98 години. Очаква се да бъде свикано извънредно заседание на митрополитите, на което да се определи кой ще ръководи временно делата на църквата.

Заседанието ще бъде днес или утре в зависимост от това дали в рамките на деня ще могат да се организират всички архиереи.

На него трябва да бъдат определени всички стъпки за изпращането и погребението на патриарх Максим.

Висшите духовници не се ангажират със срок заради скръбния повод и заради факта, че подобно събитие не се е случвало в новата ни история.

Според устава на Българската православна църква трябва да бъде свикан патриаршески избирателен църковен събор. На него Светият Синод трябва да представи трима кандидати – не по-млади от 50 години и с не по-малко от 5 години опит като митрополити.

Максим І е роден на 29 октомври 1914 година в троянското село Орешак като Марин Найденов Минков. "Майка ми, която беше от богат род, се беше омъжила за баща ми от бедно семейство, останал сирак още от малък... Тя имаше настойчиво желание да получа духовно образование", разказа преди години патриархът в разговор с журналиста от БНТ Горан Благоев.

Минков завършва столичната семинария и Богословския факултет на Софийския университет. Подстриган е като монах през 1941 и приема името Максим. Бил е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, представител на българската църква в Московската патриаршия, главен секретар на Светия синод у нас, Браницки епископ и Ловчански митрополит. През 1971, след смъртта на патриарх Кирил, синодът го избира за нов глава на българската църква.

Изборът става с подкрепата на политбюро и лично на министъра на отбраната Добри Джуров, заради което след промените някои митрополити оспорват легитимността на патриарха.

"Обстановката беше такава. Атеистическият режим вършеше своето да обезсили значението на Българската православна църква, вярата в Нея и в Бога", разказва по-късно Негово Светейшество пред Горан Благоев. "Бях на служба за Велики четвъртък в столичната черква "Св. Седмочисленици", когато дойдоха и ми казаха, че от правителството искат да наредя на свещениците да не се обикалят черквите с лития по приетия каноничен начин и да не се бият камбаните. Бях категоричен в отказа си, независимо от кого изхождаше това искане. А то изхождаше от едно от най-високите места на тогавашната власт... Но всякога значението на Църквата като институция не е било пренебрегвано. Явно е било, че никой не може да отрече нейното значение за българския народ, каквото и отношение към вярата да има. Да отречеш Църквата, значи да отречеш българската история".

До избирането на временен наместник, за Софийската митрополия ще отговаря Негово Високо Преосвещенство  пловдивският митрополит Николай, съобщи пред журналисти  Емил Велинов, оглавяващ Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

fallback
Още от България
fallback