fallback

Брюксел потвърди, че позицията за мониторинговия доклад е официална

Оливие Баи не говорил от свое име, заявиха от ЕК.

05.11.2012 | 15:31

Изявлението, дадено миналата седмица от говорителя на Европейската комисия Оливие Баи, за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България, отразява официалната позиция на Еврокомисията, заяви на пресконференция в Брюксел говорителката на Жозе Барозу Пия Хансен.

Тя отрече Баи да е временен говорител (както твърди депутатът от БСП Румен Петков) или да е изразявал лично мнение. Хансен добави още, че Оливие Баи е обърнал внимание, че е възможно да има допълнителен доклад, без да предопределя по никакъв начин дали това ще стане.

"Ясно е че всеки който говори от този подиум, говори от името на Европейската комисия и това се отнася и до Оливие Байи, който редовно води тези редовни брифинги в мое отсъствие. Нямам какво да добавя по този въпрос – Оливие Байи, също като мен изразява позицията на kомисията, за това сме тук. На пълно работно време – няма такова нещо като говорител "на парче" в ЕК. И той изразява официалната позиция на ЕК. Що се отнася до конкретния въпрос - Оливие също така посочи като принцип, че ние винаги разполагаме с тази възможност, без предразсъдъци, да издадем допълнителен доклад", обясни Хансен.

Поводът за евентуалният доклад е изборът на Венета Марковска за конституционен съдия. По-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска от ЕК официална позиция в какво обвиняват Марковска.

Комисията отправи критики към българския парламент, че се прикриват сигнали срещу кандидати за КС.  Казусът с Марковска стана известен с публикация от преди 2.5 години, в която се твърди, че след арест на приятеля на Марковска - Георги Георгиев, полицаите, които са го задържали, са уволнени. Осветяването на случая и обстоятелството, че уволнението е дошло след среща на магистрата с висш представител на МВР, принуди вътрешния министър Цветанов да възстанови полицаите на работа.

Марковска тогава не реагира на публикацията, но преди дни изпрати отворено писмо, в което ги определи като „пасквил”.

По-рано днес от Българския хелзински комитет поискаха оставките на Венета Марковска и Анастас Анастасов. Чрез писмо, в което организацията се обръща директно и към двамата, се отбелязва, че "за съдии в Конституционния съд са необходими високи професионални и високи нравствени качества. Тези качества в този контекст включват, на първо място, усет и почит към върховенството на закона. Вие не сте се доказали като хора с високи нравствени и професионални качества", се посочва в документа.

ЕК все пак призова българския парламент да поеме отговорност и да извърши проверка по твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси.

Марковска и Анастасов бяха избрани от парламента миналата седмица, но все още не са встъпили в длъжност.

През седмицата Марковска заяви,че се е срещала със заместник-министри, но не и заради проблеми около Георги Георгиев. Освен това тя първоначално отрече да познава Георгиев, а след това обясни, че той е имал общ бизнес със сина й. Тя каза,че не носи отговорност за действията и имотите  на хора, извън кръга на семейството й.

fallback
Още от България
fallback