Депутатите приеха спешен "ремонт" на антикорупционния закон

С промените на практика се дава право на КПКОНПИ да извършва проверки в неограничен стриктно срок

14.12.2018 | 13:25 Редактор: Велислав Филипов
Депутатите приеха спешен

Незаконно имущество ще може да се отнема, дори и съдът да е прекратил делото, заради което е започнала проверката. Почти единодушно депутатите редактираха Закона за антикорупцията. Вносител на промените е председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. 

С промените на практика се дава право на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да извършва проверки в неограничен стриктно срок.

Досега имаше фиксиран срок, който се тълкува от някои юристи като инстуктивен, от други като задължителен. Така КПКОНПИ няма да губи правото си на иск пред съда заради неспазен срок.

До тази промяна обаче се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), което постанови, че прекратяването на наказателно производство, което е станало повод за процедура по конфискация, ще е пречка за процедурата.

Дебати по темата почти нямаше. Имаше едно единствено изказване на депутата от ДПС Хамид Хамид и то беше отнесено към Лозан Панов.

На заседанието се реши също, че специална анкетна комисия ще проверява как са издавани български паспорти на чужденци. Тя ще е оглавена от депутата от ДПС Йордан Цонев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)