Няма решение за извънреден доклад на Брюксел, съобщи Цветанов

Вътрешният министър не приема за официална позиция изказването на говорителя на Европейската комисия.

04.11.2012 | 13:30
Няма решение за извънреден доклад на Брюксел, съобщи Цветанов
Няма решение за извънреден доклад на Брюксел, съобщи Цветанов

(Обновена в 16.15)

Изявлението на говорителя на Европейската комисия Оливие Баи, че Брюксел може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи, не е официална позиция, каза днес по националното радио вътрешният министър Цветан Цветанов. "Къде е официалната позиция? Има въпрос, зададен от журналист, има отговор, прочетен от говорителя, но няма изпратена официална позиция".

Изказването на Баи беше направено в четвъртък в отговор на журналистически въпрос по повод избора на нови членове на Конституционния съд и най-вече заради одобрението на съдията от Върховния административен съд Венета Марковска. "Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите", oтбеляза той без да посочва име. Баи припомни, че Комисията е призовала българския парламент да поеме своята отговорност и да направи проверки.

Полученият сигнал срещу съдията, че оказвала натиск за уволнението на полицай е анонимен и цели да я компрометира, убеден е Цветан Цветанов.  

Българските власти трябва да дадат на Брюксел нужната информация и уверения за противоречивото назначение в Конституционния съд, заяви пред БНР британският евродепутат и бивш докладчик на Европейския парламент за България Джефри ван Орден. Той коментира, че Европа има варианти за въздействие върху страната ни, въпреки отпадането на предпазните клаузи.

Един от начините за въздействие е като бъде направена преоценка на отпусканите суми за правосъдие и вътрешни работи и на това как се харчат, коментира Джефри ван Орден.