fallback

Българи се борят за втора пенсия в Гърция

Балканските съседи завиждат на гръцките пенсионери и искат да увеличат двойно пенсията си, пише френско издание.

04.11.2012 | 09:49

Балканските съседи завиждат на гръцките пенсионери и искат да увеличат двойно пенсията си, като получават и от Атина, пише френското седмично издание "Експрес". Неотдавна няколко хиляди са подали документи за пенсия пред най-големия гръцки пенсионен фонд "Ика-Етам". Става въпрос за сезонни или хора с временна работа, които се опитват да измъкнат минималната пенсия за страната - 486 евро, гигантска сума за България, където много рядко средната пенсия надвишава 100 евро, пише още в френското издание.

"Няма нищо лошо в това. Въпросът е, че те са разбрали, че съгласно правилата в Европейския съюз е достатъчно да си плащаш осигуровките само няколко месеца в Гърция, за да получиш пенсия. Тази новина се разпространи като светкавица сред нашите съграждани, които известно време са работили в някога проспериращия ни южен съсед", казва с насмешка служител в българското Министерство на финансите. Ако техните молби са приети, тези трансгранични пенсионери, най-бедните от тях, може да получат допълнително 230 евро, пише "Експрес".

Съгласно гръцкото законодателство, за да се получава пенсия и социална помощ трябва да имаш постоянен адрес в страната, но подкупни гръцки чиновници издават фалшиви адресни регистрации, съобщава гръцкото икономическо издание "Имерсия". При проверка на пенсионния фонд се установило, че на един адрес са регистрирани по няколко пенсионери. Изданието дава за пример една 66-годишна българка, която пристигнала миналата година в Гърция, но в досието й пише, че има 25 години осигуровки в пенсионния фонд "Ика".

fallback
Още от България
fallback