Македония да спре антибългарската кампания, настоява Николай Младенов

Външният министър постави искането като условие за подкрепата на България за присъединяването на Македония към Европейския съюз.

03.11.2012 | 13:14
Македония да спре антибългарската кампания, настоява Николай Младенов
Македония да спре антибългарската кампания, настоява Николай Младенов

Македония да прекрати антибългарската кампания, заяви пред Дарик радио министърът на външните работи Николай Младенов. Той добави още, че едва тогава България ще подкрепи присъединяването на съседната държава към Европейския съюз. По неговите думи има видими сигнали, че антибългарската кампания е част от правителствената политика в Македония.

Министърът на външните работи заяви още, че България  настоява за спазване на подписаната през 1999 декларация между двете страни.   "Политиката на македонското правителство е отстъпление от този документ", коментира министърът и подчерта, че развитието на отношенията зависи от Скопие.

В началото на септември Николай Младенов съобщи, че България подготвя документ с „червени” линии, който да очертае границите на политическото отношение спрямо съседите си.

„Имаме трайни културни, исторически, политически интереси като българска държава, които трябва да бъдат защитени в региона в един нормален и конструктивен диалог с нашите съседи,” заяви тогава външният министър. Той подчерта, че България подкрепя присъединяването на Турция към Европейския съюз, въпреки сложните преговори.

Още коментари по темата за присъединяването на Македония и Турция към Европейския съюз вижте и чуйте в предаването „Брюксел 1” тази събота от 18.00 часа по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.