Учителските заплати ще бъдат увеличени от догодина

България ще се възползва след 2014 от нова оперативна програма "Образование и наука", съобщи образователният министър.

01.11.2012 | 14:51
Учителските заплати ще бъдат увеличени от догодина

В деня на народните будители стана ясно, че от януари заплатите на всички работещи в образователната система ще бъдат увеличени с 10%, а на младите учители с 11 на сто - съобщи днес в Съединение пред кореспондентите на Bulgaria ON AIR образователният министър Сергей Игнатов. Според разчетите на министерството младите преподаватели вече ще получават 500 лева, основната заплата на старши учителя става 530, а на главния - 580.

След 2014 България ще може да се възползва от нова оперативна програма "Образование и наука". На 12 ноември ще стане ясно окончателно каква подкрепа ни оказва Брюксел, обяви министърът. Неговото ведомство трябваше до септември да изготви списък с проектите по новата оперативна програма.

Сергей Игнатов заедно с премиера Бойко Борисов откриха чисто нова сграда на училището в града. За строежа са изразходвани 1 милион лева. На церемонията стана още ясно, че министерството обмисля идея от следващата учебна година учениците да се обучават и онлайн, а учебниците да бъдат заменени от таблети, разкри Игнатов.