ЕК предупреди за допълнителен доклад за България

Брюксел ще следи от близо процесите в българската съдебна система.

31.10.2012 | 14:41
ЕК предупреди за допълнителен доклад за България
ЕК предупреди за допълнителен доклад за България

Европейската комисия обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година, ако прецени, че ситуацията го налага. Това предупреждение дойде по повод съдебните назначения у нас, съобщи БНР.
Предупреждението отправи говорителят на ЕК Оливие Баи в коментар за днешния избор на нови членове на Конституционния съд.

"Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите", oтбеляза той без да посочва име. Баи припомни, че ЕК е призовала българския парламент да поеме своята отговорност и да направи проверки и подчерта, че днешното гласуване в пленарна зала не е включвало проверки на съществуващите сигнали.

Затова ЕК изразява загриженост и смята да продължи да следи много от близо процесите в българската съдебна система и да ги отрази в следващия доклад по мониторинговия механизъм.
През юли бе обявено, че за България, за разлика от Румъния, такъв не се предвижда преди края на 2013 година. Днес обаче Оливие Баи подчерта, че ако ситуацията го налага, ЕК винаги може да излезе с допълнителен доклад за България, които да отразява актуалните обстоятелства.

ЕК очаква от българските власти да спазват поетите ангажименти при предстоящите други важни съдебни назначения, стана ясно още от думите на говорителя.