Съдът оправда Николай Цонев

Констатирани са множество нарушения на процедурата по искане и даване на разрешения за СРС, обосноваха се служителите на Темида.

29.10.2012 | 16:28
Съдът оправда Николай Цонев
Съдът оправда Николай Цонев

Състав на Софийски градски съд оправда подсъдимите Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов по повдигнатите им обвинения.

Бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов бяха  обвинени за това, че през 2010 в София в съучастие - Цонев и Попов като извършители, а Сантиров като помагач, са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров.
Прокуратурата поиска седем години лишаване от свобода за подсъдимите Цонев и Попов, шест години за подсъдимия Петър Сантиров и глоба от по 15 000 лева за всеки.

"Съдът е констатирал множество нарушения на процедурата по искане и даване на разрешения за СРС. Тези нарушения, наред с множество други обстоятелства, са дали основания на съда да постанови оправдателни присъди", коментира мотивите си накратко пред медиите в понеделник съдия Иван Коев.

Това е четвъртото дело,  на което Цонев бе оправдан. Две от оправдателните му присъди вече бяха потвърдени от Върховния касационен съд и влязоха в сила. Досега бившият военен министър не е бил осъждан на нито една инстанция по някое от множеството обвинения, които му бяха повдигнати след идването на ГЕРБ на власт.