fallback

Борба с шума в столицата: Глоби за всички, които нарушават обществения ред

Днес влиза в сила новата наредба за опазването му,

01.12.2018 | 13:06 Автор: Ралица Братанова

Солени глоби за всички, които нарушават обществения ред - днес влиза в сила новата наредба за опазването му, в която най-важните забрани са свързани с борбата с шума в столицата. 

Под забрана от днес са шумните домашни ремонтни дейности в часовете от 22 до 8 и от 14 до 16 в работни и почивни дни. По изключение според наредбата за обществения ред това може да се случва с разрешение на съседите. 

Забраняват се и шумни строителни дейности като разбиване на бетон, къртене, взривни работи в жилищни зони в часовете от 14 до 16 часа и от 22 до 8, освен ако няма разрешение от районния кмет. Забраната обаче не се отнася за общински строителни обекти като метрото например, което има строг график. 

Глобата за нарушение е от 100 до 200 лева за физически лица, а при повторно нарушение - от 200 до 400 лева. В почивните дни забраните важат в същия период следобед, но интервалът през нощта е удължен - от 9 вечерта до 9 сутринта. Санкциите за неспазването на забраната в почивните и празничните дни могат да достигнат 300 лева при първо нарушение и 500 лева при повторно. 

fallback
Още от България
fallback