Financial Times: Зад референдума в България стоят предизборни машинации

Догодина ГЕРБ ще се конкурира основно с възстановяващата се БСП, пише британският вестник.

27.10.2012 | 10:20
Financial Times: Зад референдума в България стоят предизборни машинации
Financial Times: Зад референдума в България стоят предизборни машинации

Не е изключено предизборни машинации да стоят зад решението на българското правителство за референдум за строежа на нова атомна централа, пише Financial Times.

Предвижда се националното допитване да се проведе през януари 2013, близо година след решението на управляващите да се откажат от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, в който са инвестирани 1.4 млрд. лева.

„Проектът „Белене“ е една от най-продължителните саги в българската политика, като идеята за него се заражда още по време на комунизма – през 70-те години на миналия век. Изграждането на централата стартира през 80-те, но няма особено развитие до 2008 година. Тогава управляващата коалиция, доминирана от Българската социалистическа партия, сключва договор за изграждането на централата с мощност 2000 MW с Атомстройекспорт, дъщерна компания на руската Росатом“, припомня бритянският вестник.

Решението за референдума дойде, след като опозицията събра близо 545 000 валидни подписа по въпроса за Белене.

Изданието цитира енергийни анализатори, които при анулирането на проекта го обявиха за икономически неприемлив, с оглед на националния бюджет, покачващата се цена, перспективата за външното търсене на фона на смаляващото се население на България и повишаващите се цени на електроенергията.

Интересното е, че с гласувания от правителството въпрос за референдума не се прави никаква препратка към Белене, а се пита само за „изграждането на нова ядрена централа“, отбелязва изданието. Според експерти това може да означава и добавянето на нови реактори към АЕЦ „Козлодуй“. С махането на АЕЦ „Белене“ от въпроса за референдума ГЕРБ целят да се покажат като партия, която подкрепя развитието на ядрената енергетика и в същото време – ако допитването до гражданите се окаже валидно, си оставят вратичка за развитие на АЕЦ „Козлодуй“ на следващ етап, твърди изданието.

Анализаторите смятат, че референдумът трябва да се разглежда в контекста на предстоящите избори, на които ГЕРБ ще се конкурира основно с очевидно възстановяващата се БСП, пише още Financial Times.