fallback

До шест месеца общинските болници ще избират доставчик на нова апаратура

Досега обявяването на обществени поръчки по европейски проекти се бавело около година.

25.10.2012 | 13:39

Общините вече имат краен срок за обявяване на обществена поръчка, избиране на изпълнител и започване на работа по одобрен проект за ремонт на болници и закупуване на апаратура, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова пред журналисти. До решението се стигнало след като Павлова и здравният министър Десислава Атанасова обсъдили с представители на общини защо в обявяването на търгове за закупуване на апаратура и ремонт на болници се бави повече от десет месеца. Премиерът Борисов също подчерта пред министерския съвет, че общините се „мотаят“ с усвояването на 300 милиона лева за апаратура. С тази цел чрез специална клауза към договорите е определен и срокът от шест месеца за възлагане на обществена поръчка и избор на изпълнител.

Днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха подписани договори за реконструкция на общински лечебни заведения в общините Генерал Тошево, Тервел, Котел, Годеч и Малко Търново. Договорите са по схема „Подкрепа за реконструкция - обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013. Те ще бъдат реализирани с безвъзмездна финансова помощ в размер на 4.907 милиона лева.

Реформата в здравеопазването може да бъде извършена именно с пари от еврофондовете, заяви преди дни главният секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков в предаването “Брюксел 1“ на телевизия и радио Bulgaria ON AIR. По неговите думите проблемът досега е бил, че европейските средствата се усвояват чрез други ведомства, а не директно от Министерството на здравеопазването. Надеждите на лекарския съюз са в следващия програмен период да бъде заложена и на Оперативна програма „Здравеопазване“.

fallback
Още от България
fallback