До шест месеца общинските болници ще избират доставчик на нова апаратура

Досега обявяването на обществени поръчки по европейски проекти се бавело около година.

25.10.2012 | 13:39
До шест месеца общинските болници ще избират доставчик на нова апаратура
До шест месеца общинските болници ще избират доставчик на нова апаратура

Общините вече имат краен срок за обявяване на обществена поръчка, избиране на изпълнител и започване на работа по одобрен проект за ремонт на болници и закупуване на апаратура, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова пред журналисти. До решението се стигнало след като Павлова и здравният министър Десислава Атанасова обсъдили с представители на общини защо в обявяването на търгове за закупуване на апаратура и ремонт на болници се бави повече от десет месеца. Премиерът Борисов също подчерта пред министерския съвет, че общините се „мотаят“ с усвояването на 300 милиона лева за апаратура. С тази цел чрез специална клауза към договорите е определен и срокът от шест месеца за възлагане на обществена поръчка и избор на изпълнител.

Днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството бяха подписани договори за реконструкция на общински лечебни заведения в общините Генерал Тошево, Тервел, Котел, Годеч и Малко Търново. Договорите са по схема „Подкрепа за реконструкция - обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013. Те ще бъдат реализирани с безвъзмездна финансова помощ в размер на 4.907 милиона лева.

Реформата в здравеопазването може да бъде извършена именно с пари от еврофондовете, заяви преди дни главният секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков в предаването “Брюксел 1“ на телевизия и радио Bulgaria ON AIR. По неговите думите проблемът досега е бил, че европейските средствата се усвояват чрез други ведомства, а не директно от Министерството на здравеопазването. Надеждите на лекарския съюз са в следващия програмен период да бъде заложена и на Оперативна програма „Здравеопазване“.