Социалистите дават Фандъкова на прокурор

Сметната палата да провери Столична община заради прекратен договор, настоява съветникът Георги Кадиев.

25.10.2012 | 12:43
Социалистите дават Фандъкова на прокурор
Социалистите дават Фандъкова на прокурор

(Обновена в 13:10)

БСП ще настоява Прокуратурата и Сметната палата да проверят работата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, двамата заместници Дончо Барбалов и Любомир Христов и други лица, участвали в изготвянето на доклад за прекратяване договор за обществен превоз с фирмата "Карат С", съобщи днес общинският съветник Георги Кадиев.

През лятото от общината обявиха, че ще прекратят договора с фирмата на Миролюб Столарски, защото вози на по-скъпа цена - 3.60 лева за километър - отколкото други частници. Според решението на Общинския съвет, по договора ще бъдат изплатени дължимите му суми за близо 10 млн. лева плюс лихвата, начислена заради забавени плащания, за над 3.8 млн. лева.

"Превозвачът и Столична община са заедно в поредната далавера – този път, свързана с решението на съветниците от октомври за прекратяване на договора. Установихме, че лихвите са сметнати грешно. Поискахме доклад на одитора – дължимата сума е 3 300 000 лева. Една проста сметка показва, че, за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 милиона лева, което би означавало изобщо не е плащано на фирмата от 2008 досега", твърди Кадиев.

Управляващите от ГЕРБ признаха, че са допуснали голяма грешка и прехвърлиха вината на грешни разчети, подадени от общинското дружество "Център за градска мобилност". Има голямо нарушение, което граничи с престъпление, каза лидерът на групата на управляващата партия в Общинския съвет Малина Едрева.

"Каквото и да казвате, абсолютно съм съгласна, че става дума за грешка", признава и Йорданка Фандъкова. След днешния скандал, съветниците отмениха решението за изплащане на задълженията към частния превозвач.