fallback

Граничен пункт за пешеходци в Калафат

След пускането на Дунав мост II, железопътните товари ще се проверяват във Видин, обясниха от гранична полиция.

25.10.2012 | 11:38

Граничен пункт за пешеходци и автомобили ще заработи от догодина в Калафат след пускането на Дунав мост II. Железопътните превози и пътници ще бъдат проверявани на два пункта от граничната полиция във Видин, обясни тази сутрин пред националното радио началникът на сектора сектора Силвио Лазаров. Преди ден премиерите на Румъния и България официално се разходиха по новата двукилометрова конструкция.

Пътните такси ще се събират от румънска страна, а железопътните - от българска, потвърди наскоро и министърът на транспорта Ивайло Московски. Той коментира, че това е компромис от българска страна, за да бъде завършено съоръжението. Разпределението е било заложено още през 1999 в подписването на меморандума за строителството на съображението.

В края на месеца предстои работна среща между българските и румънски гранични служби за уточняване на възможностите за контрол по време на довършителните дейности по моста. След завършване на обекта и пускането на съоръжението в експлоатация, граничният контрол ще се осъществява от съвместни българо-румънски екипи.

fallback
Още от България
fallback