fallback

Болницата в Девин може да стане държавна

Здравното заведение трябва да харчи толкова, колкото получава, смята бивш здравен министър.

25.10.2012 | 08:14

(Обновена в 14:54)

Болницата в Девин най-вероятно ще стане държавна, заяви кметът на града Цветалин Петков след проведената за втори пореден ден среща във финансовото министерство. Според него е възможно и да се привлече частен инвеститор наред с държавата.  В петък Общинският съвет ще обсъди варианта. "Каквато и да е съдбата на болницата при всички случаи в града ще има медицински център. Не се знае обаче дали някои от отделенията ще отворят врати преди да започне зимата". От общината настояват да има четири отделения - хирургично, вътрешно, детско и неврологично.

По време на срещата вчера вицепремиерът Симеон Дянков предложи и друг вариант – да стане филиал на смолянската. Към момента задълженията на затвореното преди година лечебно заведение възлизат на близо два милиона лева. "По закон държавата не може да финансира общинска болница и да покрива стари дългове, защото е задължение на ръководството на лечебното заведение. Трябва да започнем наново, с нова организация, която е през държавно търговско дружество".

Здравният министър Десислава Атанасова също не отстъпва и категорично отказва да покрие дълговете, тъй като смята, че предишните години е управлявана "по престъпен начин".

Болницата пропусна преди година шанс да получи субсидия от един милион лева по оперативна програма "Регионално развитие", тъй като общината не искаше да я превърне в медицински център, разкри днес регионалният министър Лиляна Павлова.

Случаят с болницата в Девин е симптоматичен и би трябвало да развенчае всички нереализирани идеи за закриване на малки болници в България, създаващи обществено напрежение. "Болницата трябва да харчи толкова, колкото получава", заяви бившият здравен министър доц. Божидар Финков в предаването Денят ON AIR. Мнението на лекаря чуйте във видео файла.

fallback
Още от България
fallback