fallback

Съкращават списъка с въпроси за кандидат-шофьорите

Общо 150 от 500 въпроса по теория ще отпаднат от обучението за водачи

27.11.2018 | 17:54 Автор: Ралица Братанова

Промяната предвижда от листовките да отпаднат въпроси, които нямат отношение към безопасното поведение на кандидат-шофьора на пътя, като например въпроса "Какво е съотношението между мощност- тегло за мотоциклер от категория А1?" 

Освен че и за експерти, и за бъдещи шофьори въпроси от този тип са подвеждащи. Според бранша те не отговарят и на реалността. 

150-те ненужни въпроса трябва да бъдат заменени от такива свързани с безопаснотта на пътя от раздел Теория на управление на автомобила, каквито сега няма. 

"Защо водачът да не знае кога се намалява устойчивостта на автомобила? Защо водачът да не знае как влияе центърът на тежестта върху устойчивостта на автомобила? Какво трябва да направи водачът, когато автомобилът поднесе?", пита Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България.

Предложението е направено на последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението. А промяната може да стане факт най-рано след 30 март догодина

fallback
Още от България
fallback