fallback

Дунав мост II напълно съединен след двегодишно закъснение

Мостът ще бъде пуснат в експлоатация догодина, обяви транспортният министър.

24.10.2012 | 08:22

(Обновена в 16:24)

След двегодишно закъснение, вторият мост над река Дунав е напълно съединен. Съоръжението е дълго близо два километра, има по две ленти за движение във всяка посока, предстои изграждане на железопътна линия. Плановете са довършителните дейности да приключат до края на 2012, ако обаче се развали времето, не е изключено някои от тях да останат за пролетта. "Мостът ще бъде пуснат в експлоатация догодина", обяви тази сутрин транспортният министър Ивайло Московски.

Цената за преминаване ще бъде шест евро на автомобил според неофициална информация. По моста на по-късен етап ще бъде изградена и велоалея, все още не е ясно каква ще е таксата.

Премиерите на България и Румъния - Бойко Борисов и Виктор Понта, заедно с европейския комисар за регионална политика Йоханес Хаан направиха днес разходка по съединената конструкция.Испанската фирма FCC Construction започна изграждането на Дунав мост II през 2007 и трябваше да завърши до края на 2010. За да не пропадне проектът, Европейската комисия разреши да бъде удължено с две години финансовото споразумение по програма ИСПА. След дадената "зелена светлина" правителството изтегли допълнителен заем от Европейската инвестиционна банка за 50 млн. евро, общата стойност стигна 225 милиона евро.

fallback
Още от България
fallback