fallback

Пловдив: Градските светлини пулсират за всяко новородено

Артистичната инсталация в кв. "Капана" е на италианеца Алберто Гарути

25.11.2018 | 16:55 Автор: Иван Берберов

Преди дни в Пловдив бе открита единствената по рода си у нас светлинна система, с която публично се оповестява появата на нов живот. 

Идеята за създаването на това уникално творение е на италианския артист Алберто Гарути, който с този подарък прави реверанс към градското пространство и към хората в него. 

Уникалното на светлинната система е, че лампите в артистичния квартал на Пловдив започват да пулсират всеки път, когато се роди бебе.

Родилните отделения на 4 от пловдивските болници вече са оборудвани с бутон, който човек от персонала натиска при всяко раждане. 

Така посетителите на "Капана" разбират, че жителите на града са се увеличили с още един нов член. Този проект е част от проекта "Пловдив Европейска столицата на културата 2019".

Запрян е един от щастливите татковци на току-що родено момиче. И в негова чест бутонът в родилното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" бе натиснат. Като всеки баща, той споделя, че това е най-щастливият ден в живота му. 

Раждането на малката Адрияна е преминало без проблем, и бебето, и майката са в добро състояние, казаха лекарите от родилното отделение. 

За самото изработване на светлинната инсталация Алберто Гарути е използвал готова инфраструктура, каквато е уличното осветление.

Светлинната система в "Капана" вероятно ще претърпи малка промяна, за да могат светлинните ефекти да бъдат по-осезаеми. Това ще стане като освен постепенно да намаляват яркостта си, лампите да правят и няколко светлинни пулсации.

fallback
Още от България
fallback