fallback

Референдумът трябва да се проведе до февруари, обяви Цачева

Парламентарният шеф оспори твърдения на министрите Дянков и Добрев.

20.10.2012 | 12:37

Референдумът в областта на ядрената енергетика трябва да се проведе най-късно до февруари, съобщи днес председателят на парламента Цецка Цачева. До края на месеца депутатите ще гласуват точната формулировка на въпроса и веднага ще бъде обнародван в Държавен вестник.

Парламентарният шеф призна, че като народен представител от Плевенска област ще подкрепи на референдума изграждането на втората атомна централа.

Ако във въпроса беше включено наименованието на конкретния проект, той ще противоречи на закона. По думите й и без "Белене" във въпроса става ясно "за" или "против" строителството на коя ядрена централа, каза Цачева в интервю за Дарик. "Няма как да се пита хората дали държавата или частен инвеститор да строи ядрена централа, тъй като това е от компетенциите на Министерски съвет".

Цецка Цачева оспори и още две изказани твърдения. Едното е мнение на енергийния министър, според когото променената формулировка на въпроса засяга и строителството на нови мощности в „Козлодуй“. Според Цачева обаче новият вариант Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? – не касаел първата АЕЦ. Второто мнение по темата е свързано с финансирането на допитването. Според вицепремиера Дянков трябва партиите да платят, а според Цачева – от бюджета.

fallback
Още от България
fallback