Приеха оставката на Валери Симеонов, Марияна Николова е новият вицепремиер

Премиерът Бойко Борисов не присъства на заседанието

21.11.2018 | 13:07 Редактор: Ралица Братанова
Приеха оставката на Валери Симеонов, Марияна Николова е новият вицепремиер
Приеха оставката на Валери Симеонов, Марияна Николова е новият вицепремиер

Депутатите освободиха от поста вицепремиер Валери Симеонов, който хвърли оставка в петък след 26 дни на протести  на майките на деца с увреждания, които той нарече "кресливи",а децата им уж "болни".

"За" оставката му бяха 116 народни представители от мнозинството, против нея - 62 от БСП и ДПС. С тези гласове Марияна Николова зае поста на вицепремиер по икономическата и демографската политика. Тя се закле в парламента и обеща да се ръководи във всичките си действия от интересите на народа.

В отсъствието на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов депутатите повече от три часа обсъждаха оставката му и предложената за неговия пост - Марияна Николова - в момента шеф на кабинета на Симеонов.

Симеонов избра да слуша дебата на депутатите не в пленарна зала, а от неутрална стая в Народното събрание.

Отсъства и Волен Сидеров. По думи на Цветан Цветанов той не е съгласен с назначението на Марияна Николова. 

"В момента имаме друга хипотеза, в която Валери Симеонов има свое волеизявление за напускане на вицепремиерския пост и връщане в парламента", отбеляза Цветанов пред Bulgaria ON AIR.

Веселин Марешки коментира, че Народното събрание не е поправителен дом за провалили се министри и мисли, че целият народ очаква Симеонов да напусне политиката като цяло.

От БСП се разгневиха от отсъствието на Бойко Борисов и поискаха оставка на цялото правителство.
 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)