fallback

Държавата спешно търси 41 млн.евро за мотрисите на БДЖ

Заемът към германската банка KfW да бъде покрит със заем от Банката за развитие, предлага Борисов.

19.10.2012 | 14:51

Държавата ще търси 41 млн. евро, за да изплати просрочените задължения на БДЖ към германската банка KfW за закупените 25 електрически мотриси Siemens през 2005. В края на миналата година немците се заканиха, че ще си ги вземат, ако не започне редовно погасяване на задълженията.

На последното правителствено заседание е взето решение Министерствата на транспорта и на финансите да търсят спешен вариант за решение на проблема, потвърдиха за Bulgaria On Air от пресслужбата на задлъжнелия холдинг.

Премиерът е предложил просрочените плащания да бъдат погасени с пари от Банката за развитие, става ясно от стенограма на заседанието. Проблемът става много сериозен. Наследството на Станишев е такова, че години ще минат и ще ни висят още на врата", заявил Борисов. Пред министрите още настоявал, ако се наложи в преговорите да се включи и външният министър Николай Младенов.

Договорът за кредит с германската държавна банка за развитие е на обща стойност 143.120 млн. евро. От тях 85% или 123.400 млн. евро са с падеж 30.12.2017, а останалите 15% от кредита (19.7 млн. евро) са с падеж  30.12.2013.

Нерешеният финансов въпрос беше обсъден в началото на годината по време на среща между Борисов и канцлера Ангела Меркел. Договорено беше България да изплаща месечно по 1 млн. евро.

fallback
Още от България
fallback