Новият въпрос за референдума засяга и АЕЦ "Козлодуй" според Добрев

Ако хората подкрепят строежа на "Белене", ще трябва да намерим 20 млрд. лева, опасява се министърът.

19.10.2012 | 10:47
Новият въпрос за референдума засяга и АЕЦ
Новият въпрос за референдума засяга и АЕЦ "Козлодуй" според Добрев

Новата формулировка на въпроса за референдума засяга и строежа на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, коментира днес енергийният министър Делян Добрев. След повече от тричасово заседание, късно снощи правната комисия в парламента прие варианта: Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Ако хората гласуват в подкрепа на АЕЦ „Белене", държавата ще трябва да намери 20 млрд. лева. Това би бил тежък ангажимент за правителството, тъй като външният ни дълг към този момент е 12 млрд. лева , обясни министърът.

Преди повече от три месеца инициаторите от БСП зададоха в подписка въпроса: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене". След като научиха решението на комисията, от опозицията обвиниха ГЕРБ, че могат да правят само редакционни поправки, но не и да се променя смисълът на въпроса.

Отпадането на "АЕЦ „Белене" променя изцяло идеята на питането, коментира депутът от левицата Любен Корнезов и се закани, че с управляващата партия "ще се видят в Конституционния съд".