Кризисна зимна трапезария за скитащи и бездомни отвори врати в Русе

Тя ще работи до края на февруари, очаква се всеки ден да се възползват по 40 души

19.11.2018 | 15:55 Редактор: Ралица Братанова
Кризисна зимна трапезария за скитащи и бездомни отвори врати в Русе

Кризисна зимна трапезария отвори врати в Русе. За нея се грижат доброволците от Българския Червен кръст, които осигуряват на хора в нужда топла храна, дрехи и баня. Трапезарията ще работи до края на февруари, а от услугите ѝ се очаква всеки ден да се възползват около 40 души – бездомни и скитащи.

62-годишният Веселин живее сам в жилище без ток и вода. Не работи и се изхранва, като рови по контейнерите. To е от така наречените скитащи русенци, които имат подслон, но битовите условия са лоши. СИНХРОН: Антоанета Ябанозова, директор на БЧК-Русе: 

"Повечето от тях нямат нито ток, нито вода. Точно затова ние им предлагаме, освен топлата храна, която е задължителна – топлата супа, сандвичите за вечеря, топлият чай… услугата баня. Нещо, което има хора, които споделят с нас, което едногодишно ползват при нас. Раздаваме и топли зимни дрехи. Много от тях нямат обувки, нямат чорапи:, обясни Антоанета Ябанозова. 

Близо 120 души в Русе официално са без дом и живеят на улицата. Въпреки опитите на Червения кръст да обхване всички, много от бездомниците не желаят да бъдат вписани в регистрите и да получават помощ.