fallback

Добрев уволни служител на НЕК заради писмото за "Белене"

Синята коалиция разкри подробности около тайната кореспонденция за строежа на втората атомна централа.

18.10.2012 | 16:29

(Обновена в 17.37)

Енергийният министър Делян Добрев уволни шефа на предприятието на НЕК "Трафоелектроинвест" – Марин Ангелов, тъй като тайно е водел кореспонденция по проекта АЕЦ "Белене". Скандалът избухна, след като от Синята коалиция съобщиха за водените разговори с кмета на Свищов Станислав Благов. "Благодаря, че ни информираха за писмото, получих копие от него", призна днес на извънредна пресконференция министърът и определи действията на енергийния служител като "саботаж срещу правителството".

До понеделник  ще бъдат открити и уволнени останалите трима служители, чиито подписи са в писмото, закани се Добрев.

Строителството продължава въпреки приетото през март решение на кабинета да замрази проекта, смята съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. "Референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимират изграждането на централата. Фактите ще бъдат предоставени на временната комисия, която разследва договорите по проекта".

Неговият колега Иван Иванов разкри, че се споменава за изграждане на далекопровод, който да свърже "бъдещите мощности" с енергийната система на България. "Писмото е изпратено на 8 октомври 2012 и засяга изграждането на далекопровод с напрежение 400 киловолта. Тази високоволтова линия е необходима само за ядрена централа".

В отговор на Синята коалиция, Делян Добрев коментира, че "референдумът не е проформа, но е важно и да има резултат от него, а не на един по-късен етап да се окаже, че е противоконституционен и че неговите резултати са невалидни".

fallback
Още от България
fallback