fallback

ГДБОП разби нелегална работилница за оръжия

Следово куче намерило тайник, пълен с автомати и пистолети.

18.10.2012 | 11:19

ГДБОП разби нелегална работилница за изработване и преработка на оръжие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е в резултат на активно полицейско сътрудничество с холандската полиция във връзка придобита информация за престъпна дейност, свързана с огнестрелни оръжия.

Антимафиотите достигнали до адрес в Асеновград и предприели вчера претърсване на сгради в местността „Света Марина", които били ползвани от фирма за хлебопроизводство.

В пристроени помещения към производствено хале те попаднали на незаконна работилница, оборудвана с всичко необходимо за изработване на огнестрелни оръжия и преработка на газови оръжия в бойни. Там са намерени и иззети две незаконно притежавани пушки, заглушител, основни компоненти и части за огнестрелни оръжия, изработени готови оръжия и газови, които били в процес на преработка.

В друго помещение, ползвано като офис, открили отново две незаконни пушки, три револвера и боеприпаси за тях и около 150 грама вещество, което се проверява за експлозив. С помощта на оперативно следово куче, антимафиотите попаднали на тайник, скрит зад шкаф във външна стена към сградата.

Там имало три автомата "Калашников" (два от тях на части), 15 пистолета, самоделен картечен пистолет, два револвера, две пушки, два заглушителя, 1100 патрона от различен калибър. От тайника са иззети и значително количество основни компоненти за огнестрелни оръжия - цеви, цевни кутии, затвори, затворни рами, както и заготовки за тях.

Ползвателят на помещенията е Т. Л., на 44 години от Пловдив, криминално проявен, осъждан за причиняване на средна телесна повреда и за телесна повреда по хулигански подбуди, причинена след използване на огнестрелно оръжие, обясниха още от МВР.

Той не могъл да представи необходимите разрешителни по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Лицето е съдружник във фирмата за хлебопроизводство, уточняват от ГДБОП.

Образувано е досъдебно производство за престъпление. Материалите по случая са докладвани в Районната прокуратура в Асеновград. Действията по претърсване на други установени адреси, свързани с разследваната дейност, продължават.

fallback
Още от България
fallback