Десислава Атанасова иска още 21 милиона лева към бюджета за здравеопазване

Със задна дата ще бъдат увеличени възнагражденията на служителите в държавните психиатрични болници.

17.10.2012 | 14:42
Десислава Атанасова иска още 21 милиона лева към бюджета за здравеопазване
Десислава Атанасова иска още 21 милиона лева към бюджета за здравеопазване

Между първо и второ четене на бюджета за следващата година здравният министър Десислава Атанасова ще поиска още 21 милиона лева за здравеопазване. Заложеният бюджет за 2013 в момента е 368 милиона лева, но са необходими още средства за   Фонда за лечение на деца, за инвестиции и за по-добро обслужване в труднодостъпни планински райони, заяви в Пловдив Атанасова. Тя подчерта, че парите за здравеопазване за следващата година са най- много като глобална бюджетна рамка.  В същото време подадените заявления за Фонда за лечение на деца са се увеличили многократно след като лимитът от 180 хиляди лева беше отменен. От началото на годината чрез фонда е оказана помощ на 490 деца, а изплатените средства към септември са над 6 милиона лева, коментира здравният министър. С оглед на подадените заявления обаче, сумата може да се окаже недостатъчна. В този смисъл са необходими и повече пари към бюджета на здравното министерство за следващата година, коментира Атанасова, цитирана от агенция Фокус.

Министърът на здравеопазването настоява за повече пари в частта за капиталови разходи.  Мотивите й са, че тази година на няколко пъти се наложило да бъдат правени промени с постановление на Министерски съвет като тази за увеличение на възнагражденията в спешната помощ, а парите са били взети именно от определените за капиталови разходи.

За разлика от последните години, Атанасова се надява в бюджета за следващата да бъдат отпуснати и средства за финансиране на лечебни заведения във високопланински и труднодостъпни райони.

Днес стана ясно още, че правителството е одобрило предложението за  увеличение с 18% възнагражденията на служителите в държавните психиатрични болници, в Националния център по трансфузионна хематология и в районните центрове по трансфузионна хематология  със задна дата от 1 октомври 2012.