fallback

Борисов размисли по въпроса за референдума

Само пет дни бяха нужни на управляващите да поискат промяна на отделни думи.

17.10.2012 | 12:17

(Обновена в 16.05 часа)

След като преди пет дни на среща с президента, от управляващата партия обявиха, че са съгласни с въпроса на социалистите за референдума (Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?). Думите на Борисов бяха "…партията е решила, че ще подкрепи референдума, с какъвто текст дадат социалистите".

На закрито заседание днес обаче стана ясно,че премиерът е размислил и ще иска корекции на отделни думи. "Правителството е съгласно да се проведе референдум, но настояваме БСП да го формулират като изграждане на нова ядрена централа и да се махне думата "Белене". За всички българи е ясно, че става дума новата мощност, обясни Борисов. Новите условия на ГЕРБ ще бъдат представени днес пред депутатите от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Въпросът, който управляващите смятат, че трябва да бъде зададен е "Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала", поясни заместник-председателят на партията Искра Фидосова."Няма такъв термин "атомна", не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели. В Закона за безопасното използване на ядрената енергия навсякъде се говори за "ядрена" енергетика, не за "атомна".

За промяна на формулировката се обяви и президентът Плевнелиев, след като проведе среща с парламентарно представени партии. "Моето мнение е, че хората трябва да бъдат питани по въпроси от стратегическо значение за нацията, а не по технически и експертни казуси или по конкретни проекти".

"Опитват се да заблудят хората за пореден път. Това е срамно и лицемерно", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той коментира, че ГЕРБ искат да подменят волята на 770 000 граждани, които ясно са заявили подкрепата си, подписвайки се именно под зададения от социалистите въпрос за референдум.  Според Станишев има реална опасност след девет-десет години да се останем без нито една ядрена централа.

fallback
Още от България
fallback