Австрийци ще разследват експлозията в Бургас

В Югоизточна България има 385 вградени трафпостове на EVN, сочи справка.

17.10.2012 | 08:18
Австрийци ще разследват експлозията в Бургас
Австрийци ще разследват експлозията в Бургас

Ден след взрива на трафпоста в Бургас, екипи на EVN пристигат от Австрия, за да направят собствено разследване на случая. От компанията признаха пред Bulgaria ON AIR вчера, че нямали "разумно техническо обяснение" на станалото, това е първият подобен инцидент в практиката на австрийците.

Електрозахранването в кооперацията е възстановено още снощи, след като беше пуснат в нов трафопост близо до блока.

Направен външен оглед показал, че не се забелязват следи от взрив по трансформатора или разпределителните табла на трафопоста. Служителите на този етап не се допускат до съоръжението. Полицията отхвърли версията за поставена бомба.

Днес пострадалите хора ще се срещнат с кмета на града, за да обсъдят къде ще бъдат настанени, докато бъдат отстранени щетите.

В Югоизточна България има 385 вградени трафпостове, сочи справка на EVN. В  Пазарджик обектите са – 9, Пловдив – 47, Смолян и Кърджали – по 7, Хасково – 24; Стара Загора – 43, Ямбол – 14, Сливен – 40, Бургас – 39.

След инцидента много селища в страната започнаха проверки за изправността на трафпостовете. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е наредила на електроразпределителната компания CEZ веднага да започне проверка.