Спешната помощ в София имала нужда от двойно повече лекари

В момента работят 105 души, а са нужни още сто, казва директорът на центъра.

16.10.2012 | 10:04
Спешната помощ в София имала нужда от двойно повече лекари

В столичната Спешна помощ трябва да работят поне двеста души, а не както е сега – 105, за да бъде навременна, коментира днес пред БТА директорът д-р Георги Гелев. "На разположение в момента имаме над сто линейки, но това няма значение, след като няма хора".

В момента столичните медици не може да покрият средноевропейското изискване за пристигане до инцидент за 15 минути, смята медикът. "Диаметърът на София е 18 километра. Когато линейката тръгне от единия край, мине през центъра в час пик и трябва да стигне навреме, е изключително трудно".

Директорът на центъра още препоръчва на здравното министерство да включи в екипа на спешния телефон 112 и медици, или лица с подходящо образование, за да филтрират сигналите. Дневно на телефона пристигали над хиляда сигнала и голяма част от тях било трудно да се прецени дали е спешен случай или за семейния лекар.

На Спешния телефон ще могат да се изпращат сигнали и със SMS, реши преди две седмици парламентът с промени на първо четене в Закона за националната система за спешни повиквания.