Президентът търси съвет за референдума

Плевнелиев смята да сезира Конституционния съд; Градският прокурор: Чакаме отговори за "Белене".

15.10.2012 | 17:18
Президентът търси съвет за референдума
Президентът търси съвет за референдума

Президентът Росен Плевнелиев обмисля да сезира Конституционния съд за законността на референдума за строежа на АЕЦ "Белене" . "Все още не съм взел окончателно решение, тъй като в хода на проведените консултации с политическите партии останаха у мен сериозни съмнения. Едни казват, че имаме противоконституционност, други, че така, както е зададен, въпросът е в синхрон с Конституцията".

Държавният глава проведе тази сутрин среща с партия "Атака", която подкрепя формулировката на социалистите за АЕЦ "Белене". Хората вече са се подписали под въпроса: "Искате ли България да развива ядрената си енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадка Белене?". Ако сега се промени, няма да е коректно. От партията твърдо сме "за" за строежа, заяви лидерът Волен Сидеров.

Прокуратурата е започнала две разследвания по проекта "Белене". По едното се чака отговор от Русия за цената и транспортните разходи за върнатия реактор. По другото -  в ход е финансова експертиза за цената на оборудването, да се види дали е била изгодна, разкри днес по bTV градският прокурор на София Николай Кокинов.  "След като получим цялата информация, ще начертаем и стратегията занапред. Нормалната логика е, когато не можеш да събереш доказателства, да не повдигаш обвинения."

През пролетта, след направена проверка на спрения проект, Агенцията за държавна финансова инспекция откри редица груби нарушения. Едно от тях е, че НЕК е изпаднала в нарушение на Закона за обществените поръчки още 2005, като е приложила различни методики за оценка на кандидатите. Строителството на втората АЕЦ беше спряно в края на март след решение на кабинета.