ЕК спира част от наблюдението на България, оценките за Румъния обаче са лоши

Българското правителството е доволно, докладът бил обективен

13.11.2018 | 21:05 Редактор: Василена Василева
ЕК спира част от наблюдението на България, оценките за Румъния обаче са лоши

Да отпаднат част от препоръките към България и да се добавят нови към Румъния. Това се препоръчва в двата доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка на двете страни. Букурещ и София са под наблюдението на Брюксел за напредъка в съдебната реформа и борбата с корупцията повече от 10 години.

За разлика от предишните 10 години, днес мониторинговите доклади бяха представени не в Брюксел, а в Страсбург. И не от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а от неговия заместник – Франс Тимерманс, който обяви, че двете съседни държави ще продължат да получават препоръки, докато не изпълнят всички критерии. 

Ако всичко върви по план, това ще се случи до октомври 2019 година.

Комисията се въздържа от прогнози, но е ясно, че към момента София и Букурещ се движат на различна скорост. Затова част от показателите, които трябва да покрие България, отпадат.

Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя - за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност могат да се считат за временно прекратени. 

В същото време реформите в Румъния буксуват и затова Букурещ трябва да изпълнява повече от досегашните критерии, особено в борбата с корупцията и постигнаето на независима съдебна власт. 

12-те препоръки, посочени в доклада от януари 2017 г., вече не са достатъчни за постигане на ориентацията, определена от председателя Жан-Клод Юнкер при поемането на поста му. Поради това настоящият доклад съдържа осем допълнителни препоръки за справяне със ситуацията. 

Критиките към Румъния идват само 6 седмици преди страната да поеме председателството на ЕС и в момент, в който ресорният министър подаде оставка, а президентът призна, че страната не е готова за това. 

А българското правителството е доволно от дадената ни оценка. Според управляващите той е обективен и позитивен дори в точките, по които препоръчва още работа. Опозицията обаче не мисли така. 

Президентът на Румъния Клаус Йоанис пък обяви, че се е върнала 11 години назад, там, където е била преди да стане член на Европейския съюз. Премиерът Виорика Дънчила от своя страна го призова да смекчи тона и заяви, че страната ѝ е готова да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз.

Часове след оповестяването на доклада стана ясно и че страната има нов министър по европейските въпроси, който ще положи клетва утре.