fallback

Въпросът за референдума е некоректен според президента

Станишев: Питането не се отнася само за "Белене"; Борисов: Приемаме варианта и избираме по-малката злина.

12.10.2012 | 13:34

(Обновена в 15:44)

Въпросът в подписката за референдума е некоректен, коментира днес президентът Росен Плевнелиев след среща с парламентарно представени партии. "Моето мнение е, че хората трябва да бъдат питани по въпроси от стратегическо значение за нацията, а не по технически и експертни казуси или по конкретни проекти".

Юристи и депутати също се изказаха, че е подвеждащ въпросът: Съгласни ли сте да продължи развитието на българската ядрена енергетика чрез строителството на АЕЦ "Белене".

Предложеният въпрос не се отнася до конкретния проект за втората атомна електроцентрала у нас, а за развитието на ядрената енергетика на площадката "Белене, аргументира се след срещата с президента лидерът на БСП Сергей Станишев. "Формулировката, която сме предложили, не противоречи и на развитието на други проекти - като например изграждането на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй".

ГЕРБ ще подкрепи провеждането на референдум за АЕЦ Белене с формулировката, зададена от БСП с ясното съзнание, че тя е противоконституционна, обяви премиерът Бойко Борисов. "Избираме по-малката злина, защото в противен случай ще ни обвинят, че не искаме допитване и отново ще наговорят куп лъжи".

Тримесечната кампания, инициирана от партията на Станишев, събра над 500 хиляди подписа, необходими по закон, за да се поиска от парламента провеждане на референдум. Очаква се допитването да се проведе до три месеца.

fallback
Още от България
fallback