fallback

Президентът номинира Борис Велчев за конституционен съдия

Мандатът на сегашния главен прокурор изтича през февруари 2013.

11.10.2012 | 12:42

Очаквано президентът на Росен Плевнелиев предложи настоящия главен прокурор за конституционен съдия от квотата на държавния глава. Обсъждани са и имената на други двама души, но номинацията ще е само на Борис Велчев. Мотивите за предложението ще бъдат качени по-късно на сайта на президентството, съобщиха от пресслужбата на президентството.

Мандатът на Велчев като главен прокурор изтича февруари 2013, но заради номинацията ще напусне поста по-рано. С последните промени в закона за съдебната власт обаче се даде възможност изборът на негов наследник да започне 6 месеца преди това, а не както досега - два. Велчев вече многократно призова новия състав на Висшия съдебен съвет колкото се може по-бързо да започне процедурата по търсене на нов главен прокурор.

По време на обсъждането на поправката в закона за съдебната власт се появиха твърдения, че  промяната се прави именно заради Велчев. Целта била да бъде избран негов наследник по-рано, а той да се оттегли предсрочно, като стане конституционен съдия.

fallback
Още от България
fallback