Апелативен специализиран съд разглежда мерките на задържаните от ДАБЧ

Петър Харалампиев и още двама арестанти остават зад решетките

08.11.2018 | 07:24 Редактор: Иван Берберов
Апелативен специализиран съд разглежда мерките на задържаните от ДАБЧ

Апелативен специализиран съд ще гледа за мерките за неотклонение на задържаните след спецакцията в Агенцията за българите в чужбина. 

Четирима души са обвинени за участие в организирана престъпна група и корупция. Според прокуратурата ръководител на групата е шефът на Агенцията Петър Харалампиев. 

В Агенцията за българите в чужбина са издавани документи за български произход срещу подкуп от 5000 евро. При тази тарифа са фабрикувани между 30 и 40 документа на седмица. 

Част от подкупите, получавани от служителите, са били обръщани във виртуалната валута биткойн. Това стана ясно на предишното заседание на Специализирания наказателен съд, когато беше решено председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев да остане в ареста. 

В ареста остават и главният секретар на Агенцията Красимир Томов, както и третият, за когото прокуратурата поиска вземане на мярка “задържане под стража” - Марко Стойов. 

Четвъртата обвиняема бе освободена срещу парична гаранция заради здравословното й състояние и заради отзивчивостта пред разследващите.