Специален център на ГКПП Капитан Андреево да проверява сирийските бежанци, предложи Цветанов

Вътрешният министър уточни, че вече има други такива центрове на границите с Гърция, Турция и Македония.

10.10.2012 | 16:12
Специален център на ГКПП  Капитан Андреево да проверява сирийските бежанци, предложи Цветанов

Вътрешният министър Цветан Цветанов предлага на граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево да бъде изграден тристранен контактен център между България, Гърция и Турция заради засиленото движение на бежанци от Сирия към съседни държави. Това стана ясно след срещата на вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов със секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано.

Цветанов е уведомил Наполитано за плановете, според които центърът трябва да бъде изграден на българска територия.

Пред журналисти вътрешният министър уточни, че България вече има създадени подобни двустранни центрове с Гърция, Румъния и Македония. Предстои пускането и на общ център със Сърбия. Целта е подобряване на граничното сътрудничество.

Цветан Цветанов информира, че само през изминалата нощ граничните полицаи са предотвратили незаконно влизане на територията на страната на 16 души.

След изострянето на конфликта между Анкара и Дамаск над 300 хиляди сирийци са напуснали страната. Според българските власти обаче няма опасност от голяма бежанска вълна към България.

При срещата на вътрешния министър Цветан Цветанов и секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано беше подписано и споразумение  за сътрудничество в борбата с тежката престъпност.
„Подписването на споразумението е от условията, на които държавата ни трябва да отговаря, за да може българите да пътуват до САЩ без визи,“ коментира президентът Росен Плевнелиев. Той подчерта, че то ще даде възможност за по- сериозен информационен обмен както на ДНК профили, така и на пръстови отпечатъци и всичко свързано със съвместните усилия в борбата с трансграничната престъпност и тероризма. Коментарът на президента вижте от видео файла.