Две железничарски компании може да се слеят

Държавата готви промени в Закона за железопътния транспорт.

08.10.2012 | 18:09
Две железничарски компании може да се слеят

(Обновена в 19:38)

Държавата обмисля да слее Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и дъщерното дружество на БДЖ - "Пътнически превози" с готвените промени в Закона за железопътния транспорт. Структурата съществуваше в този формат до 2002. Очакваното обединение може да се случи съвсем скоро, бързо да мине на първо и второ четене през парламента и още от 1 януари 2013 да влезе в сила, коментира днес Петър Бунев от Съюза на българските железничари.

"В момента нищо не можем да кажем за съдбата на БДЖ "Товарни превози". Aко не се случи приватизацията обаче, законът ще позволява на по-късен етап и това дружество да влезе под общата шапка. Трите компании, както и сега, ще запазят своята финансова и юридическа самостоятелност. С промените нищо няма да се промени, държавата ще продължи да финансира отделно компаниите, но усвояването на средствата ще стане по-прозрачно и контролът ще бъде затегнат, коментира Бунев за електронното издание на Bulgaria On Air.

Холдингът няма коментар, защото никой не ни е известявал за подобни подготвяни промени в закона, коментира председателят на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров.

Преди дни стана ясно, че друга промяна на същия закон ще позволи на БДЖ да налага глоба до сто лева на нередовните пътници.