Надзорът на НОИ одобри проектобюджета за 2013

КНСБ и "Подкрепа" гласуваха "против“.

08.10.2012 | 14:10
Надзорът на НОИ одобри проектобюджета за 2013
Надзорът на НОИ одобри проектобюджета за 2013

С гласовете на държавата и на работодателите Надзорният съвет на Националния осигурителен институт одобри проектобюджета на общественото осигуряване за 2013,  съобщи БНР.  

Представителите на КНСБ и "Подкрепа" са гласували "против", защото според тях се увеличава дефицитът на осигурителния институт. 

Двата профсъюза не са съгласни и с увеличаването на пенсиите от 1 април с процент, който зависи от годината на пенсионирането. Те настояват пенсиите да се вдигнат еднакво за всички. 

Процедурата предвижда проектобюджетът на държавното обществено осигуряване да бъде обсъден и от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди да бъде одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание.  Освен увеличението на пенсиите с до 9.8% от 1 април, друга промяна е максималният осигурителен доход да нарасне от 2000 лева на 2200 лева. Предвижда се също  да продължи да действа и временната антикиризисна мярка първите три дни от болничните да продължат да се плащат от работодателя, а не от фондовете на НОИ.