Бисер Петков представи проекта за Закон за социалните услуги

Майките пък днес излязоха за десети пореден ден на протест

31.10.2018 | 19:00 Редактор: Ивайло Николов
Бисер Петков представи проекта за Закон за социалните услуги

Социалният министър Бисер Петков представи за пръв път пред депутатите от ресорната парламентарна комисия основните моменти в проекта на Закон за социалните услуги.

Това е третият от пакета закони, за чието приемане настояват протестиращите майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива", наред със Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

В проекта на нормативната уредба, която касае социалните услуги се казва, че се приема заместващата грижа, въвежда се асистенската подкрепа за възрастните хора и се предвижда създаването на нова агенция, която да се отнася за качеството на социалните услуги, която да лицензира доставчиците на тези услуги.

Министър Бисер Петков обясни, че ще бъдат разработени и стандарти за качество, които ще трябва да се покрият от определени институции като домове за възрастни или за хора с увреждания.

В законопроекта са включени и три важни дати, които касаят закриването на всички домове за деца, което трябва да стане до януари 2021 година.

4 години по-късно трябва да е направена реформа на домовете за възрастни хора без увреждания, а до 2035 година трябва да бъдат закрити и всички домове за хора с увреждания.