Добрев обяви референдум за "Белене" до 3 месеца

Президентът се съмнява, че правителството ще има готовност за електронен вот.

02.10.2012 | 16:32
Добрев обяви референдум за

Референдумът АЕЦ "Белене" ще бъде проведен до три месеца, обяви днес енергийният министър Делян Добрев. "Въпросът, на който ще отговарят гражданите, трябва да бъде формулиран от Народното събрание, а да не е този, поставен от БСП при събирането на подписите".

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи лансираната идея от Борисов за електронно гласуване на референдума, но се съмнява, че ще има готовност да бъде въведено толкова бързо. "Това е много добра идея, но дали сме готови, на този въпрос трябва да отговори изпълнителната власт."

 

"Бих имал дълбоки съмнения, ако бях на ваше място", коментира пред Дарик експертът Мъри Матиовски, който работи в комуникационния отдел на канадската енергийна компания "Манитоба Хидро". Преди десет години ръководството получили неочаквано обаждане от фирма с име Halifax Communications Company. Неин шеф е бил Арун Савкур – съдружникът на Самюел Реди, с когото миналата седмица дойдоха в България за да предложат инвестиционен план за централата. Матиовски си спомни как през 2002 Арун Савкур е предложил да изгради телекомуникационната мрежа на "Манитоба Хидро", но след три или четири срещи с тях решили, че няма никакъв смисъл да продължават преговорите.

Подготовката за референдум, какъвто социалистите искат да правят за АЕЦ "Белене", отнема около година - разясни в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR икономистът Красен Станчев. "Проектът е една скъпоструваща бутафория".

В края на седемдесетте подобно допиване е направила Австрия, след година подготовка и три месеца разясняване на хората за ползата и вредата от пускането на нова ядрена централа. Подобна стъпка би трябвало да извърви и нашето правителство, като преди всичко трябва да отпаднат всички неизяснени икономически, технически въпроси, финансови параметри, екологични оценки, обясни още Станчев. На практика се получава, че ако се стигне до подновяване на строежа, тежката дума ще има следващият кабинет.

Ситуацията в момента е такава, че реално на България до 2030 година не и трябват нови мощности. Това заключение се казва в поредица от анализи. Нито това правителство, нито пък предишното така и не направиха цялостна оценка на енергийния баланс на страната. В дългосрочен план може да се получи така, че ако хипотетично бъде завършена централата в Белене и седмият блок в Козлодуй, ще има негативно влияние върху частните инвестиции в сектора, прогнозира Станчев.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев обвини управляващите, че ще се опитат да откраднат идеята за референдума и да изменят въпроса. Вижте какво още заяви Станишев  от видео файла.