fallback

Инспектори ще проверяват за стрес на работното място

Одитът ще започне от работодателите в здравеопазването, социалните дейности, хотелите и ресторантите и транспорта.

01.10.2012 | 15:45

Интензивното натоварване на работното място, монотонната работа и рискът от насилие в службата могат да доведат до психични проблеми, стрес, нарушаване на съня или дори заболяване. Затова Главната инспекция по труда започва проверка на психосоциалните рискове в работната среда, съобщиха от институцията.

Инспекторите ще проверяват дали във фирмите има организационни проблеми, които нарушават производствения процес, дали съществуват проблеми в комуникацията и сътрудничеството между мениджърите и служителите, дали персоналът допуска повече грешки и инциденти. Проверката ще започне от работодателите в здравеопазването, социалните дейности, хотелите и ресторантите и транспорта. В тези сфери са регистрирани около 14 хил. предприятия. 

Кампанията е общоевропейска, а целта е да се заостри вниманието върху нововъзникващите рискове и превантивните мерки.

Според различни изследвания, за да се избегнат тези проблеми, управлението трябва да е разбираемо, а работните задачи да се разпределят балансирано.

Според българското и европейското законодателство работодателят носи цялата отговорност за всеки елемент на работната среда, свързан с осигуряването на здравето и безопасността, включително и за психосоциалните фактори, припомнят от трудовата инспекция.

fallback
Още от България
fallback