Горещ ден в парламента: Приеха двата закона за хората с увреждания

Решено: Валери Симеонов няма да бъде председател на Съвета за интеграция

26.10.2018 | 13:06 Редактор: Иван Берберов
Горещ ден в парламента: Приеха двата закона за хората с увреждания

Вицепремиерът Валери Симеонов няма да бъде председател на Съвета за интеграция на хората с увреждания. 

По време на приемането на закона за хората с увреждания на първо четене, ГЕРБ направиха заявка, че преди окончателното приемане ще направят поправки и начело на органа ще остане Бисер Петков.

Уви, след тази заявка страстите в пленарната зала не се успокоиха. Социалистите продължават да настояват за твърдата оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Обвиниха също така мнозинството, че не е изпълнило навреме ангажиментите си към хората с увреждания и е действало само под натиска на техните протести. 

В отговор управляващите припомниха, че тази година се отпускат рекордно количество помощи за хората с увреждания – 150 милиона лева. Дебатът в залата излезе от добрия тон, но въпреки това и двата закона, които бяха в дневния ред на парламента – този за личната помощ и този за хората с увреждания – бяха приети. 

Със закона за личната помощ се въвеждат специални социални асистенти за хората с увреждания. Те ще могат да бъдат наемани до 8 часа на ден с държавна субсидия. Законът за хората с увреждания въвежда нова помощ за лицата над 18 г., които имат увреждания. 

Тя ще се определя спрямо прага на бедност. Така хора с увреждания от 50% до 70% ще получават 7% от линията на бедността за следващата година. Това в момента се равнява на 24 лева. При над 90% увреждания се отпускат 57% от линията на бедността – сиреч 198 лева. 

Със закона се уреждат и квоти за работни места за хора с увреждания. Фирми, които имат от 50 до 99 служители ще трябва да наемат двама души с увреждания. Фирма с над 100 души персонал ще трябва да наемат хора с увреждания, равни на 2% от състава си.