fallback

Симеонов – интегратор №1 в държавата! Засега възможност, а не реалност

Новият проектобюджет за 2019 г. предизвика напрежение в парламента

25.10.2018 | 13:00 Автор: Иван Берберов

Вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е възможност, която е предвидена в специалния закон за хората с увреждания. 

Всъщност в текстовете не се посочва конкретно име. Там е записано, че органът се оглавява от ресорния вицепремиер. По стечение на обстоятелствата в момента това е Валери Симеонов. 

Майките на деца с увреждания протестират срещу него вече четвърти ден. Към момента против идеята Симеонов да застане начело на този съвет са ДПС, БСП и "Атака". Трите партии виждат решението на въпроса по различен начин. 

ДПС искат промяна на текстовете, а БСП и "Атака" виждат проблем по-скоро с конкретния човек. От ГЕРБ заявиха, че ще обмислят ходовете си и, че са възможни промени. 

По предложение на премиера Борисов вицепремиерът Валери Симеонов вече не е председател на Националния съвет по етническите въпроси към МС. Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев.

В парламента имаше и сблъсък и по новия проектобюджет за 2019 година. Очаква се финансовият министър Владислав Горанов официално да представи параметрите. От БСП внесоха свои алтернативни промени. С тях се ограничават правомощията на Министерския съвет да разпределя излишъка от държавните финанси. 

Социалистите настояват с постановление на правителството да може да се отпуска едва 1% от излишъка, а останалото да минава през парламента.  

А по предложение на премиера Борисов вицепремиерът Валери Симеонов вече не е председател на Националния съвет по етническите въпроси към МС.

Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев.

fallback
Още от България
fallback