fallback

Поредни драстични промени в здравеопазването... Ефективни ли ще са?

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина се закриват. Дейността им ще бъде поета от НЗОК

23.10.2018 | 18:55 Автор: Велислав Филипов

Поредни драстични промени в сектор здравеопазване. Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина се закриват. Дейността им ще бъде поета от Здравната каса. 

Редица промени са включени в новият бюджет на Здравната каса, който беше приет вчера от надзорния ѝ съвет. Освен финансовите параметри, документът съдържа разпоредби, които касаят основни здравни закони. 

Пациентите вече няма да могат да ползват по-скъпа терапия, дори срещу доплащане. С поправките лекарите ще могат да изписват само най-разходоефективния медикамент за конкретно заболяване. Касата пък няма да доплаща, ако решим да си вземем друго по-скъпо лекарство.

Разкриването на нови болници ще зависи от благословията на депутатите. Това ще се случва след анализ на необходимостта от ново заведение според националната здравна карта. 

Агенцията по трансплантация и ИА "Медицински одит” се обединяват в ново звено - Агенция за медицински надзор. Целта според здравното министерство е да се създаде по-добра организация и контрол. В същото време функциите на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще бъдат иззети от Здравната каса. 

Експерти прогнозират, че готвените промени могат да бъдат дадени на Конституционен съд. По този начин бюджетът на Здравната каса за следващата година да бъде блокиран. За сега обаче това са само предположения.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback