Борисов обяви данъка върху пенсиите за скандален

Подхвърлянето на подобни идеи е удар срещу мен, твърди премиерът.

28.09.2012 | 09:44
Борисов обяви данъка върху пенсиите за скандален

Премиерът Бойко Борисов се е скарал на депутата от ГЕРБ Борис Грозданов, който подхвърли идеята пенсиите да бъдат облагани с данък, става ясно от стенограмата на правителственото заседание от сряда.

В понеделник народният представител предложи при падането на тавана за пенсиите, те също да бъдат обложени с данък общ доход. "Различаваме се от другите страни в Европейския съюз по два обекта на облагане - лихвите по депозитите и облагането на пенсиите", аргументира се Грозданов. Потърсен по-късно от медии той се оплете в обясненията си и добави към идеята си, че от 2014 с падането на тавана на възнагражденията за най-старите, данък може да има върху пенсиите над 700 лева.

Според Борисов "да излезеш и да хвърлиш такава тема, че ще облагаш пенсиите на хората с данък е просто тотален удар срещу мен, вас и партията".

"Ние се чудим как да съберем пари, за да вдигнем пенсиите и с вдигането на пенсиите им говориш за данък върху пенсията, това здравият разум не го допуска". Кабинетът обеща, че от 1 април 2013 доходите за възрастните хора ще бъдат повишени с 10%, за да наваксат натрупаната инфлация. Все още не е ясно откъде ще дойдат парите.

Идеите за облагане с данък общ доход на високи пенсии и лихви по депозити на физическите лица не е нова. Последно такива предложения имаше през 2010 на министъра на финансите Симеон Дянков като антикризисни мерки. Тогава обаче не бяха приети.