Борисов: До 3-4 години България ще бъде енергийно независима

Шефовете на престъпните групировки са или в арестите, или с червена бюлетина за търсене, заяви премиерът пред Euronews.

27.09.2012 | 08:31
Борисов: До 3-4 години България ще бъде енергийно независима

Шефовете на престъпните групировки са или в арестите, или с червена бюлетина за търсене от Интерпол, заяви премиерът Бойко Борисов в ексклузивно интервю за Euronews. Според него България не само говори, но и действа в посока пресичане на организираната престъпност. Това от своя страна би трябвало да докаже, че страната притежава необходимото, за да пази границите на Шенген, твърди премиерът.

Министър-председателят поясни още, че България ще постигне енергийна независимост до 3-4 години и очаква с нетърпение старта на проекта „Набуко”.

„Ние бяхме една от страните от Европейския съюз, засегнати най-силно от газовата криза. Научихме си урока. Въпреки това най-големият източник за енергийна диверсификация на България са залежите на нефт и природен газ в Черно море“, поясни премиерът.

Борисов подкрепя финансовия министър Дянков за отложеното членство в еврозоната, докато останалите страни не решат финансовите си проблеми, стана ясно от интервюто. „България отдавна е покрила маастрихтските критерии“, заяви Бойко Борисов. Той посочи още, че Гърция е добър съсед и приятел. „Въпреки това Европейския съюз е много строг към България и Румъния и много ларж към Гърция. И сега ние всички страдаме от тази толерантност“, обясни премиерът.

На въпрос за „цветното му минало“ и дали познава лично някого от организираната престъпност Борисов заявява: "Имам прекрасно минало. Всичко това са измислици на Станишев и компания“.

Всичките ми действия са прозрачни, не завися от никого“, казва в заключение Бойко Борисов.