Парламентът попълни квотата си във ВСС

Необходимите 11 души бяха избрани още на първия тур на гласуването.

26.09.2012 | 12:38
Парламентът попълни квотата си във ВСС

Народното събрание оправда очакванията за предварително договаряне на квотата си от 11 членове във Висшия съдебен съвет и излъчи представителите с мнозинство на представителите на ГЕРБ.

Очаквано петима от номинираните от ГЕРБ станаха кадровици в Темида. По-малките порции са разпределени както следва: по двама от БСП и ДПС, а Атака и РЗС внедриха по един свой човек.

В новия ВСС влязоха номинираните от ГЕРБ Каролина Михайлова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Соня Найденова и Юлиана Колева, която получи рекордните 171 гласа „за” своята кандидатура. От предложените от БСП място в съвета намериха Незабравка Стоева и Галина Карагьозова. Избраните кандидати на ДПС  са Васил Петров и Магдалена Проданова. Димитър Узунов, който бе издигнат от РЗС, и човекът на Атака – Ясен Тодоров, също ще са членове на Висшия съдебен съвет, което ще е натоварено с изключително отговорния избор на нов главен прокурор и нов шеф на Върховния касационен съд.

Депутатите не пожелаха днес да задават въпроси на кандидатите след продължилото 13 часа изслушване пред правната комисия. Номинираните също не изявиха желание да се обърнат към народните представители и след изчитането на краткия формален доклад от изслушването, народните представители преминаха към гласуването, което окончателно оформи вида на новия Висш съдебен съвет.

На 16 септември съдиите избраха първите шестима членове на новия Висш съдебен съвет - Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев.

На 19 септември Румен Георгиев беше избран да представлява следователите в новия състав на ВСС.

На 21 септември беше попълнена квотата на прокурорите. Обвинителите избраха двамата заместник главни прокурори Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, Румен Боев и Елка Атанасова.

Общо в новия състав на ВСС влизат 22 души. В „правителство на Темида” ги очакват главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев и шефът на Върховния административен съд Георги Колев, които са членове на ВСС по право.

Според някои анализатори, въпреки новите хора, статуквото остава непокътнато, а идеите за реформи в съдебната система едва ли ще се реализират.