fallback

Производители на полиетиленови торбички на протест

Новата продуктова такса от 35 стотинки за найлоновите пликове щяла да остави 6000 души без работа, твърдят от бранша.

26.09.2012 | 08:42

Производители на полиетиленови торбички излизат днес на протест. Митинг-шествието ще започне в 11.00 пред храм-паметника “Св. Александър Невски“ и ще стигне до Министерския съвет.

Причината е, че от 1 октомври влиза в сила нова продуктова такса от 35 стотинки за торбичките с дръжки. Според промените в наредба на Министерството на околната среда и водите, от януари 2013 търговците ще трябва да плащат по 45 стотинки за найлоновите пликове.

За потребителите торбичките ще струват между 50 стотинки и малко над 1 лев, обясниха от Българската асоциация “Полимери“. Необлагаеми с такса остават само тези без дръжки, но това според производителите няма да има екологичен ефект. По техни изчисления между 3000 и 6000 души от бранша ще останат без работа заради промени в производството.

„Имаме информация, че около 1000 души ще участват с протеста. Подкрепят ни  търговските вериги, синдикатите, работодателските организации, БТПП. Отправили сме искане за среща с Бойко Борисов или с излъчен от него представител, на който да представим исканията си“, обясни председателят на Българската асоциация “Полимери“ Антоанета Перникова.

Различни изследвания обаче показват, че всяка найлонова торбичка се използва средно около 20 минути - от момента на купуването й докато бъде изхвърлена. Освен това найлоновите пликове се разграждат за десетки години и замърсяват околната среда.

Алтернативата е да се използват торби от плат или хартия, както е в повечето европейски държави.

fallback
Още от България
fallback